Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Res till vackra Lake District i England med York samt med bl.a. Manchester och Liverpool

Prel. datum 26-30/5 -25

Lake Distrikt är nationalpark och ett av Englands vackraste och mest natursköna områden och världsarv sedan 2017, med mjukt böljande landskap, sjöar, skog, dalar, berg och kullar. Englands högsta berg Scafell Pike ligger här och även Englands största sjö Lake Windermere och flera andra vackra insjöar. Här ligger även Englands högst belägna pub.
York är en av Englands mest historiska och intressanta städer. Resan tar oss också till Manchester och Liverpool. I York ser vi den mäktiga katedralen med sina vackra glasmålningar och vi besöker Jorviks vikingamuseum. I Manchester gör vi en stadsrundtur med buss och i Liverpool ska vi besöka det fina Beatles Museet.
Vår reseledare är Jöran Nielsen med stor erfarenhet av resor till Storbritannien.
 

Dag 1 SVERIGE – MANCHESTER – LAKE DISTRICT
Avresa med SAS flyg från Köpenhamn alt. Arlanda till Manchester (exakta flygtider meddelas i avresemeddelandet som skickas ca tre veckor innan resan).
Vi stiger ombord på vår engelska buss. Vi börjar vår resa med en stadsrundtur i Manchester med lokal guide (kan ev. vara på engelska med då översätter vår reseledare). Tid för lunch antingen i Manchester eller längs resvägen. Därefter ger vi oss iväg norrut till sjödistriktet som är ett av britternas mest populära semesterområden. Ett stopp på eftermiddagen vid Englands högst belägna pub Kirkstone Pass Inn och sedan möter vi Lake Windermere som vi följer till vårt hotell. Vi checkar in på vårt fint belägna hotell varefter vi äter en gemensam middag. Kanske en promenad i området efter maten? (M)

Dag 2 och 3 LAKE DISTRICT
Efter vår första gedigna engelska frukost är det dags för en av våra utflykter (heldag).
(F, M) Ambleside Webcam (www.windermere-lakecruises.co.uk)

Södra delen.
Vi promenerar den korta distansen från vårt hotell för att åka ångtåg söderut till Haverthwaite och besöka det fina Lakeland Motor Museum med sina fina samlingar av historiska brittiska fordon. Kanske en kopp förmiddagskaffe eller ”a nice cup of tea” i deras café? Vidare med vår buss till Ulverston där museet tillägnat Helan & Halvan ligger. Halvan kom ifrån orten. Det ges tid att för den som önskar besöka museet (extra) och att äta lunch, kanske Fish & chips och en pint öl på en lokal pub? Efter lunch åter till vårt hotell och lite tid för avkoppling. På hotellet bjuds vi på en brittisk njutning – klassisk Afternoon tea, så mättande att vi inte bokat någon gemensam middag ikväll. Kvällen är på egen hand. Den som önskar kan äta middag på hotellet eller närbelägen restaurang på egen räkning. (F, AT)

Norra delen.
Det blir även en rundtur i det vackra landskapet med sina böljande kullar, berg och dalar.
Vi åker båttur från Lakeside till Bowness on Windermere och besök i det fina båtmuseet, frivilligt besök på Beatrix Potter-centrat i centrum och ledig tid för egna upptäckter. Därefter vidare till Ambleside och Grasmere där man kan besöka poeten och författaren William Wordsworths hus Rydal Mount and Gardens samt museum och orterna Ambleside, Grasmere. The Lakes Distillery nära Cockermouth är Cumbrias enda whiskydestilleri och här får vi en rundtur och smakprov.
Sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell för middag. Dags att packa väskorna för morgondagens avresa (F, M)

Dag 4 LAKE DISTRICT – YORK
Nu beger vi oss in i Peak Districts bergsområde till York. På vägen gör vi om tiden medger ett stopp i systrarna Brontës Haworth, kända för ”Svindlande höjder”, ”Jane Eyre” m.fl. klassiker.
Därefter vidare till Yorkshire. York grundades som den stora norra romerska utposten. Sedan kom vikingarna och grundade en handelsplats vid namn Jorvik som sedan utvecklades till den medeltida staden York. Under vistelsen i York kan man besöka i den magnifika katedralen The Minster från 1200-talet med sina vackra glasmålningar, är den största gotiska katedralen i norra Europa, Vikingamuseet samt en liten stadspromenad står på programmet. Det blir ledig tid där man kan gå en promenad på den intakta medeltida stadsmuren, besöka det intressanta Järnvägsmuseet som är Englands största, med både stora lok och vagnar och med en modelljärnväg, och kanske upptäcka stadens butiker, kaféer och pubar.
I York finns även en kombinerad butik och bar med över 1.000 sorters gin! Gin is in. Lunch på egen hand och bekostnad. (F, M)

Dag 5 YORK – MANCHESTER – SVERIGE
Vi äter frukost, packar bagaget i bussen och har på förmiddagen ledig tid i staden för vidare upptäckter och se det vi inte hunnit dagen före och kanske lite shopping. Kl. 10:40 är vi bokade på Jorviks Vikingamuseum. Vid lunchtid avreser vi till Liverpool för att besöka det fina Beatlesmuseet. Sedan till Manchesters flygplats varifrån vi avreser med SAS på kvällen kl 19.10 och ankommer Kastrup 22:00.

Allt detta ingår i priset:

 • Flyg t/r Arlanda alt. Köpenhamn-Manchester
  Buss m. toalett under resan
  Vägavgifter
  Övernattningar på 4 – stjärniga hotell
  Frukost (F)
  3 middagar (M) (dryck utöver vatten ingår ej)
  Afternoon tea (AT)
  Svensktalande reseledare och guide med stor erfarenhet av England samt whiskykunnig
  Båttur Lake Windermere
  Ångtågstur
  Besök Lakeland Motor Museum
  Besök Lakeside Steam Boat Museum
  Besök Rydal Mount & Gardens (Wordsworths hem och trädgård)
  Jorvik Viking Museum

Resans pris (med reservation för ev. prishöjningar på flyg och hotell samt valutaförändringar):

19.885:-/person i dubbelrum vid min. 21-24 personer, för grupper var vänlig maila till oss för att få en offert.

Enkelrumstillägg 4.800 kr

Extra arrangemang (belopp avser enskild entré) som bokas i samband med resan eller under resan i mån av plats, betalas till reseledaren kontant i lokal valuta):
Helan & Halvan Museet, Ulverston (£6,50)
Lunch (Fish & Chips), Ulverston (runt £18-20,-)
Beatrix Potter Experience/Museum, Bowness (£9,50)
The Lakes Whiskydestilleri (£ 20,-)
Brontës Museum Haworth (£10,-)
York Minster/katedral (£ 18, med tornet £ 24,-)
The Beatles Museum, Liverpool (£12,-)

Förbokning av ovanstående extra arrangemang görs direkt till guiden Jöran Nielsen och då antingen på telefon 073-9846 883 eller på e-mail jorannielsen@hotmail.com (och dessa extra arrangemang kan antingen bokas före avresan eller under resan men observera då att bokningar under resans gång endast går att göra i mån av plats) eftersom förbokning är nödvändig på många attraktioner).

ANMÄLAN till resan görs genom att klicka på knappen ”Boka” nedan

Frågor om resan görs till guiden Jöran Nielsen (det är han som har kunskap om resan och som kan svara på ev. frågor och det gör ni då på antingen 073-9846 883 eller på e-mail  jorannielsen@hotmail.com

Våra hotell (preliminärt, kan ev. bli någon ändring);
The Lakeside Hotel & Spa
Ett klassiskt engelskt hotell med mycket god standard och väldigt bra läge vid Windermeres södra ände. Sjöutsikt kan ej garanteras.
www.lakesidehotel.co.uk
video: https://youtu.be/-nmhyl3iqoQ

Kundrecension: ”Ett vackert läge, extra hjälpsam och vänlig personal. Kevin trädgårdsmästaren var enastående och vi njöt verkligen av trädgårdsturen samt mat och dryck

Hotel Indigo, York
Bra, centralt beläget modernt 4 stjärnigt hotell. Bar, lounge, gym. www.ihg.com

Kundrecension: ”Bra läge, vänlig personal och ett varmt välkomnande. Hotell och rum var vackra är mycket bekväma. Frukosten var utmärkt med ett utmärkt val på menyn och ingredienser av god kvalitet.”

OBS! – Meddela vid bokning om ni önskar separata sängar samt ev. allergier eller annat vi behöver veta.

Några länkar:
www.visitcumbria.com/amb/bowness-on-windermere
www.lakesiderailway.co.uk
www.lakelandmotormuseum.co.uk
www.laurel-and-hardy.co.uk
windermere-lakecruises.co.uk
www.hop-skip-jump.com (Beatrix Potter)
www.rydalmount.co.uk
www.lakesdistillery.com
www.bronte.org.uk
yorkminster.org
www.jorvikvikingcentre.co.uk
www.railwaymuseum.org.uk
www.liverpoolbeatlesmuseum.com