Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Om genuina Mae Phim

Mae Phim är en nästan oupptäckt genuin Thailändsk pärla där det knappt finns en utländsk turist förutom det fåtal svenskar som köpt ett hus eller lägenhet. Orten är så liten att hit kommer det tack och lov inte att bli någon chartertrafik, därför är Mae Phim platsen för den som inte vill ha allt det negativa som chartertrafik för med sig.

Mae Phim är en liten genuin fiskeort – som av Thailändarna själva kallas för en av östra Thailands bäst bevarade hemligheter – som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand (vars bredd varierar beroende på tidvattnet) på östra sidan av Siamviken, helt trygg för en ev. tsunami och där en västerlänning – farang – i Mae Phims närområde fortfarande på sina håll (som på marknaden i Klaeng) väcker viss uppmärksamhet.
Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.
Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt som man har en avkopplande semester med möjlighet till intressanta utfärder.
Mae Phim har ca 60 små familjeägda restauranger sida vid sida mellan stranden och strandvägen och utmed denna finns också flera kaféer, små butiker av olika slag, uttagsautomater mm.
Säkra bad
Mae Phim ligger vid Siamviken som här är väldigt grund. Detta gör att det vid hotellet aldrig blir några hiskeligt höga vågor och därmed ej heller några så kraftiga underströmmar att man behöver varna med röda flaggor. Därför finns det helt enkelt inga sådana flaggor här.
Klimatet i Mae Phim är betydligt behagligare än i södra Thailand, ex.vis Phuketområdet.
Mae Phim ligger ca 50 mil längre norrut från ekvatorn än Phuket vilket gör att man här slipper den ofta olidliga hetta och fuktighet som råder i Phuketområdet.

Här är temperaturen oftast runt behagliga 28- 30 grader (med marginellt små skillnader under perioden 1/10 – 15/4) och dessutom blåser det nästan ständigt en skönt svalkande havsbris. Det förekommer självklart regnskurar – och det ska vi vara tacksamma för ty det gör att vi ständigt har en frodig grönska och slipper det sönderbrända landskap man kan se i ex. vis Sydeuropa under torrperioder – men sällan sådana oväder som man kan få uppleva i Phuket och i övriga södra Thailand.

Fuktigheten är också betydligt lägre här än i ex. vis Phuketområdet. Hänger man här ut badkläder på balkongen över natten blir de torra tills på morgonen. Likaså slipper man det många känner igen från fuktigare resmål, detta att man när man torkat sig efter att ha duschat känner sig lika fuktig som innan man gick in i duschen.


Tabell över medelnederbörd under 30 år

Stränderna
Denna del av Thailand är mest känd för sina långa, vackra och nästan helt folktomma stränder. Det är absolut ingen risk att man ska trängas med andra eftersom stranden är så lång. Här finns inte heller några strandförsäljare och högljudda barer.

I den havsvik där där Mae Phim ligger är vattendjupet sällan – även långt ut – mer än några meter vilket innebär att här blir det aldrig några hiskeligt höga vågor och därmed inte heller de farliga underströmmar man varnas för i Phuketområdet. Här finns därför heller inga flaggstänger på stranden med röda eller gröna flaggor som visar om man kan bada eller ej, sådana behövs inte.

Mae Phim är turistiskt en relativt oexploaterad del av Thailand, därför kan man inte räkna med att mer än några enstaka personer talar god engelska men detta ställer sällan till något problem, med händer och fötters hjälp och tillika ett leende löser sig det mesta. Tänk också på att det inte är i Mae Phim som hemma (och häri ligger en del av det genuina) med varningar för trappsteg mm, att trottoarerna kan vara oljämna och ha hål här och där samt att det finns en mängd små (ibland till synes omotiverade) nivåskillnader som inte har varningsmarkeringar.