Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Färöarna 10-14/6 2024 – De gröna öarna – med nästan allt inkluderat i priset.

Sagt om Färöarna; ”attraktionen här är att det inte finns några attraktioner, naturen är våra pyramider”

En resa i oförglömligt vacker och dramatisk natur Resa med reseledare och – nästan – ”All inclusive”

Preliminärt program (dagarnas inbördes ordning och innehållet i/mellan de olika dagarnas program kan ev. ändras beroende på väder och/eller andra omständigheter):

Dag 1: Vi flyger från Arlanda via Kastrup (väldigt prel.) kl. 09.10 och kl. 11.20 från Kastrup och efter drygt två timmars flygning landar vi kl. 12.35 (en timmas tidsskillnad) på Vágar, Färöarnas flygplats och därifrån tar vår reseledare och vår buss oss till ”världens minsta huvudstad”, Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy. När vi kommer till Torshavn gör vi efter incheckning på vårt centrala hotell Hafnia (se hotellbeskrivningen nedan) tillsammans med vår lokalguide en stadsvandring där vi under denna och under kommande utfärder får information om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur m.m. Middag på hotellet.

Dag 2: Saksun – Duvugardur – Tjörnuvik 9.00-ca 17.00 Vi åker längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till den lilla bygden Saksun med vackra vyer längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan (1858) och den gamla kungsbondgården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum och här kan man studera hur människorna levde i en avsides by för 100 år sedan. I storstugan ”kurade man skymning” (kvöldseta), handarbetade, kvad och berättade de gamla sagorna och sägnerna. Tjörnuvik, den nordligaste bygden på Stremoy, ligger vackert belägen i slutet av en vik. Höga fjäll omger bygden och håller solen borta 2/3 av året. Härifrån har man fin utsikt över de förstenade jättarna Risin och Kellingin, och här finns också ett av de få fynden från vikingatiden – resterna av tolv vikingagravar. Åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna innan vi fortsätter de fyra kilometrarna fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden var här ett religiöst- och kulturellt centrum. År 1120 upprättades biskopssätet här och tre kyrkor finns/har funnits på platsen:

  • Av den äldsta, Mariakyrkan från år 1060, återstår endast grundmuren.
  • ”Sockenkyrkan”, Sankt Olavs kyrka, med sin säregna historia används än idag.
  • Den ofullbordade 26 meter långa och 10 meter breda Magnuskatedralen började byggas på 1200-talet. Stenskelettet visar att det här en gång fanns rikedomar, stora nog att förvekliga nästan en hel katedral-ö.
  • Kungsgården står alldeles intill kyrkorna och är landets äldsta. Rökstugan, gårdens mittparti, är över 800 år gammal och är idag museum. Gården bebos av familjen Patursson, som varit Kirkjuböbor i sjutton generationer, alltsedan reformationen.

I dag lunch i form av matpaket från hotellet. Middag på hotellet.

Dag 3: Vestmannabjörgini – Fågelfjällen – Nordens Hus 9.00-ca 15.00 På förmiddagen kör vi till Vestmanna och bordar en av den legendariske Palli Lamhauges bekväma båtar (med bl.a. toalett). Med den tar vi oss till de mäktiga fågelfjällen och kryssar mellan de höga fristående klipporna. Båtturen tar ca två timmar och efter lunchen (ingår i resans pris) i Vestmanna kör vi till Nordens Hus i Tórshavn där vi guidas runt. Resten av dagen är fri. Middag på hotellet.

Dag 4: Eysturoy 9.00-ca 17.00 Från hotellet går färden via bron över Sundini till Eysteroy och vidare till Sydrugöta. Vi besöker under dagen stickbutiken Navia på Toftir som bl.a. gör de vackra färötröjorna och i Götugjógv den nya kyrkan med glasutsmyckningar gjorda av Färöarnas internationellt mest kände konstnär, Trondur Patursson. Vi besöker också den härliga lilla bygden Gjógv alldeles ute vid havet. Utsikten mot Kalsoy är storslagen och i naturhamnen i den dramatiskt djupa klyftan pågår ständigt aktiviteter. Från Gjógv är det bara halvannan mil till Eidi som ligger intill ett näs på en södersluttning, skyddat mot nordanvinden av berget och från en utsiktspunkt ovanför ser vi de bägge förstenade jättarna Risin och Kellingin. Utfärden inkluderar lunch som vi äter i Gjógv (utfärden kan ev. göras i omvänd riktning). Middag på hotellet.

Dag 5 Efter frukost avfärd mot Vagar där vi före incheckning ska besöka Gåsadalur med vattenfallet Múlafossur. Flyget avgår från Vagar till Kastrup kl. 13.25 med ankomst kl. 16.30 och där är det planbyte för de som ska vidare till Arlanda, där landar man kl. 20.30.

Pris från Köpenhamn 27.385:-
Pris från Arlanda 28.985:-

Enkelrumstillägg 2.980:-
Priset beräknat på maxkursen 100 DKK = 160 SEK och på prisläget den 30/10 -23

Allt detta ingår i resans pris:

  • Flygresa t/r Arlanda (via Kastrup) resp. Kastrup-Färöarna
  • Alla flygskatter
  • Busstransfer t/r flygplatsen – Tórshavn
  • Alla utfärder enl. programmet
  • Övernattning i dubbelrum med dusch/wc på 3-stjärniga hotell Hafnia
  • Frukostbuffé, sista dagens morgon lätt avresefrukost
  • Fyra 2- rätters middagar
  • Lunch dag 2, 3 och 4 (dag 2 troligen i form av lunchpaket från hotellet) samt sandwich vid ankomsten till hotellet dag 1
  • Svensk reseledare samt ”blandinavisktalande” lokalguide

Hotell Hafnia:
Hotellet ligger extremt centralt, mitt i Torshavns centrum (till skillnad från ex. vis hotell Djurhuus, Brandan eller hotel Färöyar som alla ligger avsevärt längre från centrum och med rejäla nivåskillnader för att ta sig dit/därifrån) och är ett äldre hotell som från början i stort sett enbart var avsett för affärsresenärer. Detta innebar att hotellet i stort sett då enbart hade enkelrum (man hade nästan ingen turism på den tiden) med dusch/wc i korridorerna. Genom åren har hotellet dock genomgått flera om- och tillbyggnader vilka gjort att man lite här och där har nivåskillnader samt att rumsstorlekarna är varierande. Hafnia är därför ”konstigt” byggt i etapper där det centrala läget mitt i stan gör att det kan vara ”utsikt” mot smal gård eller gränd och där rummen i efterhand fått dusch/wc (alla rum har det numera) vilket ibland ger en något märklig layout. Se mer om hotellet på www.hafnia.fo