Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Svalbard 27-31/5 -24 med CK:s Resor och Senioren logo

OBS, resa med max. 21 personer i gruppen, resan är nu fullbokad

5 dagars ”De Luxe” resa på 4-stjärnigt hotell med vår reseledare samt lokalguider.

Obs, detta är ingen ”budgetresa” utan en resa med påkostade 3-rätters middagar och ex. vis inte flygresa hem kl. 02.30 på natten, se flygtider nedan. 

Upplev några oförglömliga dagar på Europas nordligaste utpost där solen nästan aldrig går ner och där de många fjordarna är isfria under sommaren. Njut redan här hemma av tanken att du åker båt på Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap och glaciärer, mäktiga bergssidor och ett omfattande fågelliv.

Observera att på resan behövs ”normal vardagskondition” med tanke på promenaden (som dock sker på ganska jämn och torr grusväg, ej på fuktig mark).

Vi bor på det bästa hotellet i Longyearbyen, fyrstjärniga Radisson Blu Hotel och med middagar därefter i deras spektakulära restaurang. Ingenstans i världen finns det ett permanent mänskligt boende liknande det som finns i Norra Ishavet, på Svalbard, vilket är ett landområde som är lite mer än hälften så stort som Island varav närmare två tredjedelar är täckt av snö och is och där medeldagstemperaturen är ca + 5. Solen står vid denna tiden högt och på Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen, den blev för många år sedan skjuten utanför byns dagis av länsmannen!

Senioren logo

Preliminärt program, dagarnas inbördes ordning och innehållet i/mellan de olika dagarna, samt hotellen kan ev. ändras beroende på väder eller andra omständigheter:

Dag 1 Avresa från antingen Arlanda eller Kastrup via Oslo och Tromsö till Longyearbyen där vi möts på flygplatsen av buss som tar oss de få kilometrarna till Longyearbyen och en stund efter ankomsten till hotellet gör vi tillsammans med reseledaren en kortare orienterande fotvandring utmed Longyearbyens gågata. I kväll välkomstmiddag i hotellets restaurang med vidunderlig utsikt över Adventfjorden.

Dag 2 På förmiddagen gör vi med vår lokalguide en intressant ca tre timmars rundtur i Longyearbyen där vi bl.a. besöker det fascinerande Svalbard Museum och även får veta mycket om stadens spännande historia samt besöka North Pole Expedition museum. Därefter lite ”fri tid” för lunch m.m. på egen hand.

På eftermiddagen beger vi oss ut på en ca tre timmars promenad i relativt plan terräng i Longyearbyens närområde. En erfaren reseledare/guide tar oss med på en promenad i den dal där Longyearbyen ligger och här finns en – mager – flora att se samt att vi under promenaden även besöker den vackra kyrkan. Middag på hotellet.

Dag 3 Hybriddriven katamaran till Pyramiden

OBS, så här beskriver arrangören hur denna utfärd görs om kriget mot Ukraina inte är avslutat innan vår avresa;
Så lenge krigen mot Ukraina pågår går båtturen ikke til Pyramiden, den går inn i Billefjorden og til Nordenskioldbreen. Reiselivet på Svalbard besøker ikke de russiske bosetningene så lenge krigen pågår, de kommer til å se Pyramiden da vi seiler forbi der, så jeg anbefaler å ta med kikkert.

Vi beger oss ner till hamnen för en båttur till Pyramiden, en utfärd som vår samarbetspartner beskriver så här; ”Bli med på fremtidens båttur. Sommeren 2021 lanserer Hurtigruten Svalbard og Brim Explorer en båttur til Pyramiden med elektrisk hurtigbåt med MS Bard. Bli med på en spennende og mer miljøvennlig båtreise, til Nordenskïoldbreen og den fraflyttede russiske bosettingen Pyramiden. Tett på naturen på miljøvennlig vis MS Bard er fremtidens båt med den grønneste teknologien som finnes på markedet. Dette er i tråd med den øvrige utviklingen i Hurtigruten med lancering af MS Roald Amundsen i 2019, som er verdens første hybriddrevne cruiseskip, og i tillegg ombygger eksisterende skip til å gå på en blanding av store batterier, naturgass og biogass – produsert fra organisk avfall. Svalbard er kjent for sin arktiske stillhet, og med den lydløse elektriske katamaranen vil du få oppleve dette på best mulig måte. Båten er utslippsfri når den går på strøm, og vi er veldig stolte over å kunne introdusere denne typen transport i arktiske farvann.
Spøkelsesbyen Pyramiden Selv om selve transportmetoden med elektrisk hurtigbåt hører fremtiden til, er det å besøke Pyramiden som å gå inn i en tidsmaskin og reise tilbake til Sovjetunionen. På 1980-tallet bodde det over 1000 mennesker i byen, og det ble ansett som et vellykket samfunn med skole, barnehage, svømmehall, idrettsbaner og kulldrift. I 1998 stengte det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol kullgruven, og byen ble fraflyttet i løpet av veldig kort tid. Tilbake står kopper på bordene, bøker ligger henslengt på skolepultene, og noteheftet står klart på pianoet. Kun et fåtall personer jobber og bor i byen, og for besøkende er det en helt spesiell opplevelse å få en guidet tur rundt de forlatte bygningene. Unike opplevelser Forholdene på Svalbard endrer seg mye gjennom året, og en tur til Pyramiden under midnattssola i mai vil være annerledes enn når polarnatta nærmer seg i oktober. Uansett årstid, kan du forvente unike opplevelser i vakker Svalbardnatur. Tidlig i sesongen kan det være at isen fortsatt ligger i Billefjorden, og landgang i Pyramiden vil dermed ikke være mulig. Båten vil da – lydløst – følge iskanten hvor muligheten for å få se dyreliv er stor! Praktisk informasjon MS Bard er blant de første sightseeingbåtene i verden som kan kjøre heldagsturer med strøm, spesialdesignet til sitt formål. Turen til Nordenskiöldbreen er 100% elektrisk. Når båten går over 10 knop på transportetappene til Barentsburg og Pyramiden slår en hybridløsning med splitter ny, drivstoffbesparende teknologi inn. Når båten nærmer seg breer, dyreliv eller bosetninger vil den gå lydløst på 100% strøm.” Under utfärden serveras det en lätt lunch på båten där man också säljer te, kaffe och t.o.m. ”diverse starka drycker”.

Dag 4 Efter frukost ska vi under ca tre timmar möta en del av det som gav Longyearbyen sitt existensberättigande – Gruva 3 – som var den sista gruvan med manuell kolbrytning på låg höjd (alt. annan utfärd om gruvan av någon anledning är avstängd för besök). Eftermiddagen fri och på kvällen middag på hotellet.

Dag 5 Förmiddagen till eget förfogande, kl. 12.00 avresa till flygplatsen och vi flyger via Tromsö och Oslo till antingen Arlanda eller Kastrup. Observera att det på den ”fria tiden” finns olika former av utfärder att boka hos de lokala arrangörerna i Longyearbyen och det behövs normalt sett inte göras förrän efter ankomsten dit.

Pris 29.985:-/person i dubbelrum, enkelrumstillägg 5.900:-

Allt detta ingår i priset:

  • Flyg med SAS t/r Arlanda alt. Kastrup – Longyearbyen via Oslo
  • Fyra övernattningar på fyrstjärniga (enl. www.booking.com) Funken Hotel eller Radisson Blu Hotel
  • Frukostbuffé
  • Påkostade 3-rätters middagar med kaffe/te varje kväll (någon/några kväll/ar kan middagen vara i form av buffé)
  • Lätt lunch på båtutfärden
  • Vår reseledares medverkan
  • Alla utfärder enligt programmet, ledda av lokalguider
  • Alla entréer

    OBS, resa med max. 21 personer i gruppen

OBS, för resan gäller legitimation med pass men har ni något annat slags legitimation där ni undrar om den också kan gälla ber vi er kontakta polisen för att få ett korrekt svar. 

Prel. flygtider:
Utresa: Hemresa:
Flygtiderna ännu inte 100 %-igt klara men det är prel. avr. från Arlanda kl. 07.45 och från Kastrup ca 07.30 Avr. Longyearbyen 13.25

Ank. Arlanda resp. Kastrup ca kl. 20.00