Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Vinets ABC i Alsace och Champagne

Vinprovar-, mat- och kulturresa 26/4-1/5, 2024 med  Senioren logo

Charmiga Alsace och sprudlande Champagne välkomnar oss för att ge av sin själ. Visst blir det lite druvor, lägen och metoder, men allra mest handlar resan om att hitta nya favoriter bland mat och viner. ”Jag tar med er till några av mina favoriter”, lovar Hans Ericsson.

Allt började med vårt kompisgäng som för 33 år sedan gjorde en vinprovarresa till Alsace och Champagne. Idén till våra vinprovarresor var född. Därefter har jag gjort ett stort antal sådana resor och denna resa följer i fotspåren av vår allra första resa. Vi besöker några av de mest omtalade franska vinbyarna Och träffar passionerade odlare och vinmakare. Dessutom lite god mat och en hel del kultur. Alltifrån pittoreska korsvirkesbyar till pampiga katedraler.
Resan passar både dig som vill lära dig grunderna men också dig som vill fördjupa dina kunskaper.

Preliminärt program


26/4: Vi lämnar Sverige med hjälp av KLM, byter plan på Schiphol och landar i Basel. På väg till vårt hotell stannar vi till för vår första vinprovning hos Zind Humbrecht, kanske bäst i Alsace. Därefter tar vi oss till Alsace vinhuvudstad Colmar, med sin charmiga stadskärna. Gemensam middag på kvällen.

27/4: Idag tar vi oss till Wintzenheim och Riesling-specialisten Josmeyer. Av Alsace fyra ”nobla” druvor betraktas Riesling som den främsta. Alltid elegant trots olika skepnader.
Därefter förflyttar vi oss till och firma Gustave Lorentz med Alsace kanske bredaste portfölj. Vi tar oss sedan tillbaka till Colmar. Resten av dagen fri för vackra Colmar på egen hand.

28/4: Vi tar oss de 15 km till Riquewihr, den lilla staden vid bergens fötter. Intakt ringmur och smala gränder förstärker intrycket av tidskapsel. Men här finns också stora vinformor i mängd. Vi besöker de två grenarna av familjen Dopff, först Dopff&Irion och därefter Dopff au Moulin. Jag kan inte garantera att vi får hela den dramatiska familjehistorien, men goda viner kan jag lova. Gemensam lunch.

29/4: Efter en stadig frukost drar vi iväg mot Champagne. Vi stannar till i Grand Cru-byn Sillery för en provning hos familjefirman Francois Secondé. Han gör i princip bara rand Cru-viner med stor lokal prägel. Efter provningen förflyttning till Champagnes huvudstad, Reims. Här bor vi ”mitt i smeten” med centrum, restauranger och sevärdheter på kort promenadavstånd. På kvällen gemensam middag.

30/4: Vi besöker ett av de riktigt stora i champagne, firma Pommery. De tronar på sin kulle i helt unika byggnader. Och under marken blir det ännu märkligare. Där finns nämligen resterna av romarnas kalkstensbrott, les crayeres. Och hos Pommery är de något alldeles extra. Ni får se! På eftermiddagen guidad stadsrundtur inkl. besök i katedralen. Gemensam avslutningsmiddag.

1/5: Vi anträder hemfärden och flyttar oss mot Paris och Charles de Gaulle-flygplatsen. Men eftersom vi passerar Epernay, kan vi inte låta bli att slinka in och prova lite på Avenue de champagne. Vi tittar in hos Mercier (en del av lyxkoncernen Louis Vuitton Moet Hennessy, LVMH) och hos den största familjedrivna firman Mignon. Gemensam lunch. På kvällen flyger vi hem med Air France från Paris/Charles de Gaulle, mätta på upplevelser och intryck.

Pris 29.985:-/ person i dubbelrum
Enkelrumstillägg 3.100:-

Detta ingår i priset:

 • Centrala hotell
 • Övernattning i dubbelrum med dusch/wc.
 • Frukost
 • 3 middagar enl. programmet
 • 2 gemensamma luncher enl. programmet
 • Vår vinguides/reseledares medverkan under resan.
 • Alla i programmet nämnda vinprovningar
 • Stadsrundtur i Reims
 • Trivsamma reskamrater
 • En rikedom av erfarenheter
 • En hel del kunskaper
 • Flygtider:
  Flyg Arlanda (9.35) – Basel (13.50) via Schiphol
  Kastrup (9.25) – Basel (13.50) via Schiphol
  Charles de Gaulle (20.55) – Arlanda (23.25)
  Charles de Gaulle (20.55) – Kastrup (22.50

Våra vinbesök (preliminärt, någon förändring kan inte uteslutas):

Gustave Lorenz, Bergheim
https://www.gustavelorentz.com/en/

Dopff & Irion
https://www.dopff-irion.com/en/

Dopff au Moulin
https://www.dopff-au-moulin.fr/en/home/

Josmeyer, Wintzenheim
https://www.domaine-josmeyer.com/

Zind Humbrecht, Turckheim
https://www.zindhumbrecht.fr/en/

Champagne Francois Secondé
https://www.champagnefrancoisseconde.com/home/

Champagne Pommery, Reims
https://www.champagnepommery.com/home

Champagne Mercier, Epernay
https://www.champagnemercier.com/en

Champagne Mignon, Epernay
https://www.champagne-mignon.fr/en/