Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

Vinets ABC, 9 dagar med CK:s Resor och Senioren logo

Vinprovar-, mat- och kulturresa 25/9-3/10 2023
Alsace, Bourgogne och Champagne, samt Chablis

Charmiga Alsace, förfinade Bourgogne och sprudlande Champagne välkomnar oss för att ge av sin själ. Visst blir det lite druvor, lägen och metoder, men allra mest handlar resan om att hitta nya favoriter bland mat och viner. ”Jag tar med er till några av mina favoriter”, lovar vår vinguide/reseledare Hans Ericsson.

För 33 år sedan gjorde jag en vinresa till Alsace och Champagne. Idén till vinresorna var född. Därefter har jag gjort ett stort antal vinresor. Denna ABC resa följer i fotspåren av våra två första resor. Vi besöker några av de mest omtalade franska vinbyarna Och träffar passionerade odlare och vinmakare. Dessutom lite god mat och en hel del kultur. Alltifrån pittoreska korsvirkesbyar till pampiga katedraler.

Obs att resan passar både dig som vill lära dig grunderna och dig som vill fördjupa dina kunskaper.

Preliminärt program

25/9: Vi lämnar Sverige med hjälp av KLM, byter plan på Shiphol och landar i Basel. På väg till vårt hotell stannar vi till för vår första vinprovning hos Pierre Sparr i Beblenheim. Därefter tar vi oss till Alsace vinhuvudstad Colmar, med sin fantastiskt charmiga stadskärna. Gemensam middag på kvällen.

26/9: Vi tar oss de 15 km till Riquewihr, den lilla staden vid bergens fötter. Intakt ringmur och smala gränder förstärker intrycket av tidskapsel. Men här finns också stora vinformor i mängd. Vi besöker de två grenarna av familjen Dopff, först Dopff&Irion och därefter Dopff au Moulin. Jag kan inte lova att vi får hela den dramatiska familjehistorien, men goda viner kan jag lova. Gemensam lunch.

27/9: Idag tar vi oss till Ribeauvillé och Riesling-specialisterna Trimbach. Av Alsace fyra ”nobla” druvor betraktas Riesling som den främsta. Alltid elegant trots olika skepnader. Eftermiddagen fri för att luncha och göra Colmar på egen hand.

28/9: Efter frukost kör vi söderut mot Bourgogne. Ända ner till Mercurey och firma Antonin Rodet. Här vankas det lunch med kalla specialiteter från bygden tillsammans med fem olika viner. Efter provningen förflyttning till Bourgognes vinhuvudstad, Beaune. Här bor vi ”mitt i smeten” med centrum, restarunger och sevärdheter på kort promenadavstånd. Gemensam middag på kvällen.

29/9: Vi åker norrut till Nuits-St-Georges och besöker firma Louis Max. Här får vi chansen att prova viner från den nordliga delen av Bourgognes berömda sluttningar, Cote de Nuits. Gemensam lunch. På hemvägen hoppas jag på en överraskningsprovning hos en gammal, kär vän.

30/9: Vi börjar dagen hos firma Chanson, alldeles intill den norra porten i ringmuren. Firman har anor ända tillbaka till 1750. De har 102 olika viner allt från enklare Aligoté till Grand Cruer i mängd. Men jag lovar, vi ska inte prova alla! Eftermiddagen ledig för kulturbesök. Lunch på egen hand.

1/10: Idag lämnar vi Beaune och flyttar oss norrut mot Champagne. När vi ändå kör förbi (nästan) kan vi inte låta bli att stanna i Chablis och prova de berömda vita vinerna från den unika jordmånen av fossiliserade ostron(!). Vi besöker världens, förmodligen, bästa vinkooperativ, La Chablisienne. De har en rad viner inom varje kvalitetsklass; Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er cru och Chablis Grand cru. Vi tar oss sedan vidare till Reims, Champagnes huvudstad och platsen för alla franska kungars kröning sedan 1170. Gemensam middag på kvällen.

2/10: Vi besöker ett av de riktigt stora i champagne, firma Pommery. De tronar på sin kulle i sina helt unika byggnader. Och under marken blir det ännu märkligare. Där finns nämligen resterna av romarnas kalkstensbrott, les crayeres. Och hos Pommery är de något alldeles extra. Ni får se! Gemensam lunch. På eftermiddagen guidad stadsrundtur inkl. besök i katedralen. Gemensam avslutningsmiddag.

3/10: Vi anträder hemfärden och flyttar oss mot Paris och Charles de Gaulle-flygplatsen. Men eftersom vi passerar Epernay, kan vi inte låta bli att slinka in och prova lite på avenue de champagne. Vi tittar in hos Mercier (en del av lyxkoncernen Louis Vuitton Moet Hennessy, LVMH) och hos den största familjedrivna firman Mignon. Gemensam lunch. På kvällen flyger vi hem med AirFrance från Paris/Charles de Gaulle, mätta på upplevelser och intryck.

Pris 34.985:-/ person i dblrum
Enkelrumstillägg 4.890:-

Detta ingår i priset:

  • Övernattning i dubbelrum med dusch/wc.
  • Frukost
  • 4 middagar enl. programmet
  • 5 gemensamma luncher enl. programmet
  • Vår vinguides/reseledares medverkan under resan.
  • Alla i programmet nämnda vinprovningar
  • Stadsrundtur i Reims
  • Trivsamma reskamrater
  • En rikedom av erfarenheter
  • En hel del kunskaper

Våra hotell under resan (prel.):

Hotel Ibis Centre, Colmar
https://www.wineroute.alsace/235000292-ibis-colmar-centre/
Sure by Best Western, Beaune
https://www.sure-hotel-centre-beaune.fr/en/

Kyriad Reims Centre, Reims
https://reims-centre.kyriad.com/en-us/

Flygtider:

Utresa Hemresa
Arlanda (9.35) – Basel (13.50) via Schiphol

Kastrup (9.25) – Basel (13.50) via Schiphol

Flygtider vid hemresan:

Charles de Gaulle (20.55) – Arlanda (23.25)

Charles de Gaulle (20.55) – Kastrup (22.50)

Våra vinbesök (preliminärt, någon förändring kan inte uteslutas):

Pierre Sparr
https://www.vins-sparr.com/en/

Dopff & Irion
https://www.dopff-irion.com/en/

Dopff au Moulin
https://www.dopff-au-moulin.fr/en/home/

Trimbach, Ribeauville
https://www.trimbach.fr/?lang=en

Antonin Rodet, Mercurey
https://www.rodet.com/en/

Louis Max, Nuits St Georges
https://louismax.com/en/

Chanson, Beaune
https://www.domaine-chanson.com/en

Champagne Pommery, Reims
https://www.champagnepommery.com/home

Champagne Mignon, Epernay
https://www.champagne-mignon.fr/en/

Champagne Mercier, Epernay
https://www.champagnemercier.com/en