Minnesota 15-23/9 -24 (prel.)
I Vilhelm Mobergs och Utvandrarnas fotspår med Ewa Rydåker som guide/reseledare.
En – nästan – all inclusive resa
Avresa kan ske antingen från Arlanda eller Kastrup, ingen annan flygplats.
Med Lindström, Mobergleden, Duvemålahuset, Glader kyrkogården, Mora, Scandia, Vasa, Stockholm, National Eagle Center, Charles Lindberg museet, Svenska Institutet mm.
Det är verkligen nu man ska resa hit, nu när de personer som talar svenska fortfarande finns i livet. John i Duvemåla, Gordon i Mora m.fl. är de som tillsammans med vår underbara guide Ewa Rydåker sätter färg på resan.
Hade det varit möjligt skulle jag velat ta varenda svensk med hit eftersom jag vet att det för alla, liksom för alla de som redan varit med mig på gruppresorna hit sedan 1994, blir ett kärt minne för resten av livet.
På en resa till Island, som många gjort tillsammans med CK:s Resor, är det naturen som ger de bestående intrycken. Till Svenskbygderna däremot, i Utvandrarnas och i Vilhelm Mobergs fotspår till Minnesota, är det de rörande mötena med de svenskättlingar vi träffar man minns långt efter hemkomsten. Och det är som sagt så snart som möjligt man ska göra denna resa; det kommer aldrig att bli detsamma att bli guidad av någon yngre guide utan svenskanknytning som det är med dessa riktiga profiler, med egna minnen att förmedla till oss besökare, i något fall på svenska med grammatik från förra sekelskiftet.
Preliminärt program för resan (obs dels att dagarnas inbördes ordning p.g.a. ändrade förhållanden hos de som tar emot oss på de olika besöken kan ändras ända fram till avresan så om det är viktigt för dig att veta exakt vilken dag vi gör vad ber jag dig sända ett mail till christer@cksresor.se och dels att priset nedan är baserat på max. kursen 10.00 SEK för en dollar):
Dag 1.
Avresa sker med Icelandair från Arlanda 13.50, Kastrup 14.00 (alt. Gardemoen 14.45 mot tillägg) och flygtiden till Island där vi mellanlandar är ca 3 timmar och här får vi möjlighet att sträcka på benen ca en timma innan vi fortsätter den sista sträckan till Minneapolis. På båda sträckorna säljs det mat under flygningen och väl i USA möts vi av Ewa som tar oss till vårt hotell i Minneapolis. På kvällen välkomstmiddag.
Dag 2.
Vi börjar med en guidad rundtur tillsammans med vår svensktalande lokalguide Ewa (från Uppsala och som bott här ca 25 år) i tvillingstäderna Minneapolis och Saint Paul. I dessa två rena, säkra och gröna städer som har 162 parker och 22 sjöar gör vi en halvdags rundtur. Efter lunchen ska vi göra ett intressant besök på Svensk-Amerikanska Institutet som ligger i en av Minneapolis absolut vackraste byggnader – närmast ett palats – och har nyligen kompletterats med ytterligare en spännande byggnad. Lunchen i dag äter vi i St. Paul och middagen på hotellet.
Dag 3.
Inte långt från Minneapolis finns historiska Stillwater, som ligger i ett populärt område, St. Croix River Valley. Många av de ståtliga husen som finns här byggdes av ”timmerbaroner”, varav några var från Sverige. På morgonen kör vi hit och gör en guidad rundtur i Stillwater, som är en av delstatens äldsta städer och även födelseplatsen för Minnesota Territorium 1849. Grekiska och viktorianska 1800-tals hus ligger sida vid sida på södra sluttningen och dessa ser vi under vår rundtur i den kuperade terrängen. Här gör vi en lunchkryssning på floden med en äkta hjulångare. Det finns här också mängder av antikaffärer i denna stad som kallas USA:s antikcentrum och dessa och många andra spännande butiker blir det tid att besöka. Middag på hotellet.
Dag 4.
Vi ska idag bl a besöka Lindstrom, staden som har namn efter Daniel Lindström, en immigrant från Hassela. Vi ser bl a statyn över Karl-Oskar och Kristina som står vid huvudgatan samt ”Glader”- kyrkogården, som fått sitt namn efter Anders Peter Nilsson Glad (från Furuby 1853). På denna kyrkogårds gravstenar finns namn på de tidiga nybyggarna och dessa syns i slutet av filmen ”Det nya landet” vilken är baserad på Vilhelm Mobergs bok (Moberg själv bodde på en näraliggande gård). Under dagen kommer vi att köra på ”Mobergleden” och bl.a. besöka Taylor Falls. Vi besöker också Chisago som ursprungligen var en by på sex hus när de svenska nybyggarna flyttade hit på 1850-talet. Inne i dagens ”bycentrum” finns Chisago Lake Church som byggdes 1854. På kyrkogården finns gravstenar där nästan varje gravsten bär ett svenskt namn och här kan man också läsa mer om kyrkans historia. Sist, men inte minst idag, ska vi besöka Nya Duvemåla huset och där träffa några av de entusiastiska ”tjejer & grabbar” (i 60-90-årsålden) som restaurerat detta immigranthem och som berättar och visar oss runt. Lunchen äter vi i Lindström och middagen på hotellet.
Dag 5.
I dag lämnar vi Minneapolis för att köra till Little Falls där vi besöker Charles Lindberghuset. Här finns en utställning där vi får veta det mesta om denne svenskättade flygpionjär som blev den förste som flög ensam över Atlanten. Efter lunch i Little Falls åker vi till Mora som har Nordamerikas största Dalahäst, symbolen för systerskapet mellan Mora i Sverige resp. Minnesota. Varje år reses här midsommarstången bredvid den åtta meter höga dalahästen. Vi ska också se Moraklockan som står mittemot Vasaloppets högkvarter i centrala Mora. Det årliga Vasaloppet i Mora lockar massor av deltagare, inte bara från USA utan från hela världen och när åkarna närmar sig målet passerar de en 12 m hög klockstapel som vi också ser under vårt besök, liksom den staty av Mora Nisse som står i Vasaloppsparken. Vi får en intressant guidning av Gordon Hallström. Han är en av de svensktalande profilerna i Mora och berättar bl.a. om deras Vasalopp och Vasaloppsmuseet, som vi också ser under besöket. Efter stadsrundturen äter vi middag innan vi kör tillbaka till Minneapolis. Lunch och middag ingår i resans pris idag, lunchen äter vi i Little Falls och middagen i Mora.
Dag 6.
Efter frukost i lugn och ro åker vi till det största shoppingcenter som finns i USA, Mall of America, en av Minneapolis/Saint Paul områdets absolut största ”attraktioner” och här kan vi shoppa till lägsta tänkbara priser i USA, bl. a. beroende på att man i staten Minnesota inte har moms på kläder och skor. Vi är till baka på hotellet ca 13.30 och därefter är eftermiddagen fri för att kanske upptäcka Minneapolis med museibesök, mer shopping eller att bara strosa omkring.
Alternativt till detta, för den som ev. så vill, kan denna dagen vara helt till eget förfogande för egna aktiviteter om man inte följer med på utfärden till Mall of America. Middag på hotellet.
Dag 7
Ännu en svenskinspirerad dag men med ett typiskt Amerikanskt inslag. Vi kör först till staden Wabasha och ”The National Eagle Center” som är ett spännande upplevelsecenter för USA:s Nationalfågel – örnen ”Bald Eagle” – som ligger mycket vackert beläget i sydvästra delen av Minnesota, alldeles vid stranden av Mississippifloden. Norra delen av Mississippis floddal är hem för hundratals örnar och många väljer att bygga sina bon i de höga träden längs dalen. På centrat får vi se den örn som är USA:s Nationalsymbol – ”The Bald Eagle” – och som symboliserar Styrka, Vision och Frihet. Härifrån kör vi över Mississippi till staden Stockholm där vi äter lunch och får tillfälle både till shopping samt att besöka deras lilla svenskmuseum och att bada/doppa tårna i Mississippi. Från Stockholm kör vi sedan till Vasa där vi träffar svenskättlingar (och dricker kaffe med hembakade kakor) innan vi vänder tillbaka till hotellet. Lunch och middag ingår i resans pris idag, middagen på hotellet.
Dag 8.
I dag besöker vi Scandia, här ligger bl.a. Gammelgarden Museum som har flera timmerbyggnader från perioden 1850-1860, prästbostad, kyrka, redskapsbod och immigrantbostäder. I Scandia ser vi också ett monument med inskriptioner av de första svenska nybyggarna samt blir guidade i det röda tegelhuset som nu tjänstgör som skolmuseum, Hay Lake School. Strax intill ligger också Johannes Erikssons timmerhus, som var ett typiskt immigranthem. Efter dessa besök och efter en lunch som ingår i resans pris åker vi till flygplatsen för avresa med Icelandair.
Dag 9.
Efter mellanlandning på Island kommer vi till Arlanda ca kl. 12.30, Kastrup kl. 12.40 och Gardemoen 12.20
Resans pris är endast 31.985:-/person i dubbelrum
(obs då att det då bl.a. är inkl. 6 luncher och 7 middagar samt för- och eftermiddagskaffe lite här och var samt alla entréer)
Enkelrumstillägg 5.200:-
Allt detta ingår i priset (obs att priset är baserat på max. kursen 9.00 SEK för en dollar:
- Flygresa t/r Minneapolis
- Busstransfer t/r flygplatsen – hotellet
- Vår reseledares tjänster
- Alla flygskatter
- Övernattningar på centrala Best Western Normandy Inn
- Kontinental frukostbuffé med bl.a. äggröra och bacon alt. korv
- Alla utfärder vilka leds av Ewa
- Lunchkryssning med hjulångare
- Alla entréer
- Sex luncher och sju middagar enligt programmet
- Måltidsdrycker, ej alkoholhaltiga
- För- och/eller eftermiddagskaffe lite här och var
- Och sist men inte minst, all dricks vid utfärder och måltider
Prel. flygtider (lokala tider) |
|
Utresa | Hemresa |
Avr. Arlanda 13.50 Avr. Kastrup 14.00 Ank. Island ca 15.15 Avr. Island 16.45 Ank. Minneapolis 18.05 |
Avr. Minneapolis 19.30 Ank. Island 06.30. Avr. Island 07.35-0750 Ank. Arlanda ca 12.30 Ank. Kastrup ca 12.40 |
Flygresan till Island tar ca 3 timmar och från Island till Minneapolis bara ca 6 timmar. På varje flygsträcka säljs mat, visas film m.m. |
Vårt hotell:
Best Western Normandy Inn & City Place Suites
Detta trevliga hotell är beläget i Minneapolis centrum, nära restauranger, shopping och nöjen.
Hotellet har 199 rum, alla med dusch, toalett, TV, luftkonditionering, säkerhetsbox, hårtork, strykjärn med strykbräda, kaffe/te kokare m.m. och i priset ingår en kontinental frukostbuffé (frukosten är speciellt för oss, för hotellets andra gäster ingår inte frukost i rumspriset). Hotellet har stora gemensamma utrymmen med bl.a. inomhuspool, bastu samt ”bubbelpool” och i anslutning till detta finns också ett litet fitness center.
Boka resan genom att använda knappen Boka längst ner på denna sida eller genom att maila till christer@cksresor.se
Vid bokning ber vi dig uppge såväl födelsedatum som namn och det ska då vara alla namn med exakt samma stavning som i passet samt med markering (vid mer än ett förnamn) av tilltalsnamnet.