Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex.vis Phuket.

FLORIADEN 17-21 maj -22 med SENIOREN och CK:s RESOR

Med Amsterdam, Delft, Panorama Mesdag i Haag och med svensk reseledare/guide

Möt våren och njut av den fantastiska blomsterprakten med växter i överflöd – tulpaner, hyacinter och andra vårväxter. År 2022 äger världens största trädgårdsutställning ”Floriaden” rum i Almere. Denna utställning arrangeras vart 10:e år med utställare från över 40 länder i världen. Bara detta är värt en resa.

Floriaden är en blomster- och trädgårdsmässa som täcker en enorm areal och som arrangeras vart tionde år på olika orter i Nederländerna. Ett stort parkområde med blommor och trädgårdar och med 100- talet utställare med olika teman väntar på oss inom detta stora gröna ”hav” av blomster och andra växter

Att Nederländerna är centrum för blomsterfestivaler, grönskande trädgårdar och imponerande odlingsarrangemang är inget nytt. Vart 10:e år tar man det dessutom ett steg längre och arrangerar den världsberömda trädgårdsfestivalen Floriade Expo med storslaget fokus på spännande teman och utställningar inom hortikultur, natur och miljö.

2022 står Almere, strax utanför Amsterdam, värd för detta färgsprakande evenemang som lockar miljontals besökare från när och fjärran. Under sex månader, från 14 april till 9 oktober, är det möjligt att resa hit och njuta av den stora uppbyggda parken som går i en grönskande explosion av färg och doft. T.ex. kan vi få inspiration från 40 olika länders variationer av blommor, växter, grönsaker och frukt! Eftersom Floriade Expo pågår från vår till höst ges möjligheten att uppleva trädgårdens praktfullhet under årets olika säsonger.

En annan del av utställningens fokus ligger på nya innovationer av hållbara städer där naturen bör vara en viktig del av vardagen och man bygger bl.a. upp permanenta fastigheter som kommer stå kvar även efter 2022. Här kommer även finnas ett galleri av fantastisk arkitektur, gröna broar, stora växthuskomplex, paviljonger och en 850 m lång linbana. Med andra ord, en hyllning till det gröna alternativet in i framtiden!

Floriade Expo är en helt unik upplevelse som lockar både gammal och ung, så boka in din resa redan idag – det är 10 år till nästa gång.

Under Floriaden kommer man att tillsammans med de internationella deltagarna visa gröna lösningar som kan göra våra städer trevligare och mer ekologiskt hållbara att leva i. Floriadens teman 2022 är flera; Göra städer grönare, livsmedel, hälsosammare liv, smarta lösningar för att skapa, lagra och spara energi m.m. och mer detaljerad info finns på Floriadens hemsida www.floriade.com

Resan bjuder även på en heldag i Amsterdam med båttur på kanalerna, bussrundtur och egen tid, besök i pittoreska fajansstaden Delft även känt för Vermeer, blomsterhallarna i Aalsmeer, panoramamålningen i den Haag och besök hos ostproducent.
Vi bor i Hilversum, ca 30 min från Almere. Hilversum var värd för Eurovision 2021.

Preliminärt program (obs att besöken/dagarnas inbördes ordning ev. kan komma att ändras och att utfärden till Volendam/Alida Hoeve – beroende på de definitiva flygtiderna – ev. kan göras dag 5 istället):

DAG 1
Incheckning på morgonen för flyg från Arlanda kl. 08.10 alt. från Kastrup kl. 08.15 (obs att flygtiderna än så länge är högst preliminära) och vid ankomsten till Amsterdam möts vi av vår svenska reseledare/guide som tar oss till den lilla pittoreska fiskebyn Volendam där vi äter en gemensam lunch. Besöket här bjuder även på ett besök hos en ostproducent och vi får också en liten extra visning av hur man tillverkar ”klompen” d.v.s. holländska träskor. Det blir tid att handla efter visningarna. Därefter åker vi genom det vackra landskapet i ca en timma till Hilversum och vårt hotell, Amrâth Hotel Media Park Hilversum där vi bor fyra nätter samt äter våra middagar. Se mer om hotellet på www.amrathhotelmediaparkhilversum.nl/en/
På kvällen gemensam middag.

DAG 2
Efter vår första Nederländska frukost ger vi oss iväg för att bekanta oss närmare med den Nederländska huvudstaden. Vi ser delar av den på förmiddagen under en båttur på kanalerna, kanaler som till en del ersatt det traditionella gatunätet och som ger en bild av staden. Visste du att Amsterdam har fler broar än Venedig? Centrum är numera avstängt för större fordon så efter en kort rundtur med bussen blir det under eftermiddagen tid till att upptäcka staden på egen hand, shoppa samt äta lunch. Och skulle någon så önskar kan man i lugn takt gå med reseledaren på en kort stadsvandring. Prova under dagen gärna de goda holländska pannkakorna, en fritur eller varför inte en maatjes direkt från ett av stånden vid broarna. Den svenska matjessillen har sitt ursprung i Nederländerna. Ett besök vid den flytande blomstermarknaden är också en trevlig upplevelse. För konstintresserade kanske ett besök på Rijksmuseum, Van Gogh museet eller Tulpanmuseet kan vara intressant. Eller ett besök på Anne Franks Hus. Om du ska besöka något konstmuseum eller Anne Franks Hus rekommenderar vi att boka entrébiljetter via nätet innan resan eftersom efterfrågan är väldigt stor. Sen eftermiddag åter till vårt hotell i Hilversum för middag.

DAG 3
Efter frukost denna dag besöker vi världens största blomsterauktion i Aalsmeer nära Amsterdam (www.floraholland.com). Förutom de Nederländska kommer 20 miljoner blommor hit från hela världen för att säljas. Dagligen lämnar ca 2000 lastbilar auktionen med blommor till hela Europa! Byggnaden där handeln sker, är den största byggnaden i världen för ändamålet, den omfattar 518.000 kvadratmeter.
I residensstaden Den Haag ser vi Panorama Mesdag, världens största panoramamålning som visar hur badorten Scheveningen såg ut år 1880. Mot slutet av 1800-talet var Scheveningen platsen där kungligheter, adel och de rika roade sig och badade under säsongen.
Den pittoreska staden Delft, med sina kanaler, köpmanshus, konstmuseer är värd ett besök. Staden kallas Prinsstaden eftersom alla medlemmar av den kungliga familjen är begravda här. Konstnären Johannes Vermeer föddes och verkade i Delft och här finns även Vermeer Centrum där du kan upptäcka mer om konstnären. Han ligger begravd i Oude Kerk i centrum. Delft förknippas med det kända porslinet, fajans. Porslinets historia går tillbaka till Ostindiska kompaniets dagar, då krukmakare i staden kopierade det blåvita kinesiska porslinet, som kom in i landet med fartygen. Vi besöker en av de två ännu verksamma tillverkarna och det finns möjlighet att handla äkta vara.
Efter ytterligare en upplevelserik dag återvänder vi till Hilversum och vårt hotell för middag.

DAG 4
Resans huvudnummer är Floriaden. Den hålls i Almere som är beläget i provinsen Flevoland, norr om Amsterdam. Detta är ett exempel på hur man i Nederländerna skapat land ur hav. Av en del av den av Nordsjövallen invallade Zuiderzee har det skapats poldrar som sedan bebyggts. Idag har denna polder något över 400.000 invånare och huvudorten har döpts till Lelystad efter Nordsjövallens skapare. Vad gäller växter och plantor har Nederländerna Europas mest betydande export av lökar, plantor, snittblommor och grönsaker. Plantor i form av träd och buskar samt blomsterlök är mycket stora produkter och trädgårdsnäringen är oerhört viktig. Den stora trädgårdsmässan Floriaden arrangeras vart tionde år med såväl inhemska utställare som från andra delar av världen. Varje gång har man ett tema, denna gång ”Växande gröna städer” och här presenteras kreativa, gröna, miljötänkande, hållbara lösningar för att förverkliga detta.
2050 beräknas 68% av världens befolkning leva i städer på mindre än 2% av jordens yta. Detta kräver nya och kreativa lösningar. På området finns mycket annat, bland annat ett flytande konstmuseum som är ett exempel på Nederländernas nytänkande arkitektur.
På området finns kaféer, restauranger och levande musik. Mer detaljerad info finns på www.floriade.com
Åter till vårt hotell i Hilversum för middag.

DAG 5
På förmiddagen har vi en liten överraskningsutfärd innan vi kör vidare till Amsterdams flygplats för hemresa med incheckning ca kl. 13.00 (obs att även den flygtiden än så länge är högst preliminär).

Resans ord. pris är 15.985:- medan Reseklubbens pris/person är 14.485:- i dubbelrum och tillägget för den som vill ha enkelrum 1.400:-

I priset ingår allt detta: 

  • Flyg med SAS från Arlanda och Kastrup
  • Svensk reseledare/guide
  • Fyra övernattningar på Amrâth Hotel Media Park Hilversum
  • Frukost (från kl. 07.00)
  • Lunch i Volendam
  • Middagar varje kväll, drycker betalas av var och en
  • Alla ovan nämnda utfärder
  • Alla ovan nämnda entréer